2020-04-27 10:57:37

Učenicima i roditeljima

Dragi učenici i roditelji!

Kako sam i najavila, povremeno ću Vam se obratiti.

Učenici već šesti tjedan nastavu prate od kuće, i to pomoću virtualnih učionica i virtualnih grupa. Učitelji se trude koliko god mogu prenijeti znanje učenicima. Trude se prenositi znanje kroz zadatke, videopriloge, ali i kroz razne kvizove. Znamo da to ne može zamijeniti učiteljevo predavanje, ali ovo je izvanredna situacija.

Neki će učitelji, ako je to potrebno i u dogovoru s učenicima, uključiti u svoj rad i videopozive učenicima kako bi objasnili gradivo. Većina učitelja s Vama održava redovitu komunikaciju putem raznih grupa ali i telefonskim pozivima.

Naravno, nisu svi predmeti jednako zahtjevni i jednostavni za provođenje nastave na daljinu. Tako da nam je jasno kako neki učenici teže prate upravo zahtjevnije nastavne predmete. No, učitelji se trude da učenici dobivaju znanje na ovakav način koliko god je to sada moguće.

Učitelji su započeli vrednovanje i ocjenjivanje, počeli su davati prve ocjene učenicima za ono što rade u virtualnoj nastavi. Uz ocjene koje će dobiti vrednovanjem nastave na daljinu, učenici do početka trećeg mjeseca imaju i dovoljan broj ocjena u svojim e dnevnicima. Dodavanjem još dvije ili tri ocjene do kraja šestog mjeseca mislim da će biti dovoljno za zaključivanje ocjene učenicima, a isto tako pružit će se mogućnost učenicima što prije ispraviti negativne ocjene ili si povisiti prosjek ocjena.

Slobodno se dogovarajte s vašim učiteljima oko organiziranja virtualnih satova razrednika kako bi se djeca barem na platformama mogla vidjeti licem u lice jer sigurno većini  nedostaju druženja, nedostaje smijeh prijatelja.

Dragi učenici i roditelji, izdržite. Učenici, marljivo izvršavajte svoje zadatke. Ne moraju svi vaši odgovori biti točni i  savršeni ali  maksimalno pokažite trud u radu, tražite pomoć učitelja i pokažite vašim roditeljima vašu spremnost za samostalnost u radu i životu kao i vašu odgovornost za školske obveze.

Svjesni smo da je velikom broju vas roditelja izuzetno teško, uz svoje obveze, pratiti, poticati i pomagati svojoj djeci u radu. Ovo je izvanredna situacija i nadamo se da će vrlo brzo proći. Vašoj djeci ovo je nepoznata, nova situacija i ne snalaze se svi jednako. Nekima trebate pomagati mnogo, neki pokazuju svoju samostalnost.  Ovo je preslik rada učitelja s učenicima i u učionici. Nekima se učitelji moraju posvetiti gotovo cijelo vrijeme rada dok su neki učenici samostalni u radu. Ovo se sada prenijelo na rad kod kuće.

No, nismo li svi različiti na ovom predivnom svijetu i tu različitost moramo uvažavati. Roditelji, budite uz svoju djecu, potičite ih da su redoviti u radu na daljinu, neka pokažu volju za radom još ovo malo vremena, a rezultati njihovih aktivnosti i ne moraju uvijek biti savršeni. Komunicirajte s učiteljima i dogovarajte se ako treba i o individualnom pristupu vašoj djeci. Učitelji uglavnom ne znaju što se doista događa u vašim obiteljima i domovima i zato su u svakom trenutku spremni pomoći.

Još nekoliko riječi o povratku razredne nastave u školske zgrade.

Pripreme za povratak u školsku zgradu učenika razredne nastave  trebaju tek početi. Sigurna sam i znam da će u našoj školi, ako do povratka i  dođe, nastava  biti organizirana na najbolji mogući način, pružajući sigurnost učenicima i učiteljima. Škola će dati sve što je u njezinoj moći da zaštiti najveće blago svima nama, naše učenike, Vašu djeca, ali i učitelje kojima u ovih šest tjedana, vjerujte, nije niti malo lako. Većina njih ima svoju vlastitu djecu koja, također, trebaju pomoć u online nastavi i svjesni su svih poteškoća do kojih u takvome radu dolazi.

Budite i dalje blagi i imajte veliko srce za svoju djecu ali i za nas učitelje.

Naše srce je veliko za Vas.

Šaljem Vam mnogo online zdravlja i ljubavi!

Ravnateljica

Đurđica Petrović
 

 

 

 

 


Osnovna škola "Šećerana" Šećerana