preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Šećerana" Šećerana

Login
Tražilica
Kalendar
« Ožujak 2023 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Anketa
Sviđa li vam se nova web stranica škole?Forum
Arhiva dokumenata
 

HobIT

„E, baš hoću biti poduzetnik“

„Mama, kupi mi šivaću mašinu“. Upravo tako glasila je rečenica jednog desetogodišnjeg učenika, člana učeničke zadruge Mravac iz Levanjske Varoši, nakon što je oduševljeno učio zanatsku proizvodnju koja je u Hrvatskoj na izdisaju, ne znajući kako se nalazi na početku svog poduzetničkog putovanja.

Učitelji i drugi odgojno-obrazovni radnici trebali bi usavršavati svoje vještine kako bi primjerom pokazali da učenje čini razliku te kako je poduzetništvo jedna od najtraženijih kompetencija 21. stoljeća. Od jedne šivaće mašine ili povrtne gredice do različitih poduzetničkih pothvata koji pokazuju kako i oni najmlađi, uz pravilno usmjerenje, mogu biti vrijedni i aktivni članovi svoje zajednice.

Istraživanja obrazovnih preferencija odgojno-obrazovnih radnika utvrdila su kako postoji nedovoljna razina poduzetničkih vještina u partnerskim školama. Stoga je cilj projekta „E baš hoću biti poduzetnik“ potaknuti poduzetnički način razmišljanja učitelja i drugih odgojno-obrazovnih radnika i njihovo osposobljavanje za transfer stečenih znanja i vještina kolegama i učenicima u svrhu smanjenja siromaštva, društvenih i gospodarskih neprilika učenika uključenih škola.

Projekt je usmjeren na unaprjeđenje vještina učitelja i drugih odgojno-obrazovnih radnika iz područja STEM-a, IKT-a, poduzetništva i rada s učenicima s posebnim odgojno-obrazovnim potrebama i nadarenim učenicima u osnovnim školama „Silvije Strahimir Kranjčević“ iz Levanjske Varoši, „Antunovac“ iz Antunovca i „Šećerana“ iz Belog Manastira.  

Kroz edukacije o poduzetništvu, trening za trenere „Pogledaj – Napravi – Pouči“ čiji sadržaj je prilagođen specifičnim potrebama zajednica, izradom demonstracijskih vrtova učeničkih zadruga te razvojem novih edukacijskih materijala ojačat će se kompetencije učitelja i drugih odgojno-obrazovnih radnika u području poduzetništva te osigurati prijenos i prilagodba metoda i praksa podučavanja poduzetništva u ruralnim sredinama. Trening za trenere provest će Visoka škola za zeleni razvoj iz Norveške, a pružit će sudionicima znanje, vještine i iskustvo korištenja različitih alata (uključujući specifične IKT alate), ali i inspiraciju za poduzetnički razvoj i inovacije prema načelu „odozdo prema gore“ koje će sudionici prenijeti ostalim učiteljima u svojim školama, a kroz nastavni proces i učenicima. Izrada novih metoda i strategija podučavanja odnosi se na razvoj školskih ekoloških hortikulturnih vrtova i njihovo uključivanje u rad učeničkih zadruga te razvoj zadrugarstva kao važnog poduzetničkog modela prikladnog za osnovnoškolski odgojno-obrazovni program.

 

Nositelj projekta: Osnovna škola „Silvije Strahimir Kranjčević“, Levanjska Varoš

Partneri: Osnovna škola „Antunovac“, Osnovna škola „Šećerana“, Visoka škola za zeleni razvoj iz Norveške, Zaklada Slagalica, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Hrvatska udruga učeničkog zadrugarstva.  

Projekt „E, baš hoću biti poduzetnik“  podržan je sa 1.007.611,82 kuna financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EEA financijskog mehanizma. Cilj projekta je unaprjeđenje vještina učitelja i drugih odgojno-obrazovnih radnika iz područja STEM-a, IKT-a, poduzetništva i rada s učenicima s posebnim odgojno-obrazovnim potrebama i nadarenim učenicima u osnovnim školama.

 

 

Projekt: E, baš hoću biti poduzetnik!“ – hobIT

 

 

 

„Pogledaj, Napravi, Pouči!“

 

Projekt HobIT krenuo je sa svojim prvim aktivnostima. Posljednji dani mjeseca kolovoza ispunili su hol Osnove škole S.S. Kranjčević iz Levanjske Varoši nastavnicima koji su, unatoč uvijek turbulentnom početku nove školske godine, sudjelovali na prvom modulu edukacije pod nazivom „S1 – D1 – T1 Inovativno poduzetništvo zajednice“. Prema metodi See One, Do One, Teach One iliti Pogledaj, Napravi, Pouči, norveški partneri iz Visoke škole za zeleni razvoj proveli je sudionike kroz različite modele rada u zajednici, poduzetničkog načina promišljanja i razvoja poduzetništva u ruralnim zajednicama, važnosti inovacija i kreativnih poslovnih modela u funkciji razvoja zajednice.

Edukacija, tj. trening za trenere, će pružiti sudionicima nova znanja, vještine i alate ali i inspiraciju za poduzetnički razvoj i inovacije prema načelu „odozdo prema gore“ koje će sudionici zatim prenijeti ostalim učiteljima u svojim školama, a svi oni će ih kroz nastavni proces prenijeti učenicima kao krajnjim korisnicima projekta.

"Nakon edukacije gledam samo norveške filmove i serije" - izjavila je jedna od polaznica edukacije. No, prije filmskog maratona donosimo vam album fotografija s edukacije pod vodstvom Johana Barstada i Rhys Evansa iz Visoke škole za zeleni razvoj. Osim znanja o norveškoj kinematografiji, nastavnici se vraćaju u svoje matične škole sa znanjima o mobiliziranju, okupljanju i sudjelovanju u zajednici. Znamo koliko je moćna snaga pripadanja zajednici, a škole su mjesta u kojima će budući treneri svoje učenike poučavati o poduzetničkom načinu promišljanja i stvaranja u zajednici.

 

Edukacija je provedena u sklopu projekta "E, baš hoću biti poduzetnik" koji je podržan financijskim sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP financijskog mehanizma.

 

Nositelj projekta: Osnovna škola „Silvije Strahimir Kranjčević“, Levanjska Varoš

Partneri: Osnovna škola „Antunovac“, Osnovna škola „Šećerana“, Visoka škola za zeleni razvoj iz Norveške, Zaklada Slagalica, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Hrvatska udruga učeničkog zadrugarstva.

 

Projekt „E, baš hoću biti poduzetnik“ podržan je sa 1.007.611,82 kuna financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP financijskog mehanizma. Cilj projekta je unaprjeđenje vještina učitelja i drugih odgojno-obrazovnih radnika iz područja STEM-a, IKT-a, poduzetništva i rada s učenicima s posebnim odgojno-obrazovnim potrebama i nadarenim učenicima u osnovnim školama.

 

 

 

Projekt: E, baš hoću biti poduzetnik!“ – hobIT

 

„Poduzetnici se ne rađaju već se stvaraju“

 

Novi niz edukacija u sklopu projekta HobIT uveo nas je u priču o poduzetništvu i poduzetničkom načinu promišljanja. Na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, 21.10., održan je prvi ciklus edukacije koju provode profesorice Sunčica Oberman Peterka, Julia Perić i Anamarija Delić. Sudionici edukacije upoznali su se s pojmom poduzetništva u širem smislu, ali i susreli s nekim od mitova vezanim uz poduzetništvo poput „Poduzetnici su kockari“ i „Poduzetnici se rađaju“. Da je poduzetništvo način promišljanja, a ne samo poslovno stanje, govori i činjenica da su sudionici mogli pronaći situacije u kojima su i sami bili poduzetni, a koje su vezane uz njihov svakodnevni život ili rad u odgojno-obrazovnom sustavu.

Kroz edukaciju sudionici će steći znanja i vještine koje su im potrebne za pokretanje uspješnog poduhvata, kreiranja poslovnih planova i razvoj poduzetničkog načina razmišljanja i djelovanja, a svoja će znanja moći primijeniti u nastavi i kroz rad u školskim zadrugama.

Nakon prvog ciklusa edukacije slijede nam i ostali ciklusi koji će uključivati teme poput razvoja poslovnog projekta, rada u timovima, korištenja resursa i procjena prilika te uočavanje rizika i korištenja alata za digitalni marketing.

Galeriju fotografija s prvog ciklusa možete pogledati ovdje.

Edukacija je provedena u sklopu projekta "E, baš hoću biti poduzetnik" koji je podržan financijskim sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP financijskog mehanizma.

 

Nositelj projekta: Osnovna škola „Silvije Strahimir Kranjčević“, Levanjska Varoš

Partneri: Osnovna škola „Antunovac“, Osnovna škola „Šećerana“, Visoka škola za zeleni razvoj iz Norveške, Zaklada Slagalica, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Hrvatska udruga učeničkog zadrugarstva.

 

Projekt „E, baš hoću biti poduzetnik“ podržan je sa 1.007.611,82 kuna financijske podrške Islanda, 

 

 

„E, baš hoću biti poduzetnik“

Uvodnom konferencijom projekta „E, baš hoću biti poduzetnik“ najavljene projektne aktivnosti i ciljevi projekta

 

„Mama, kupi mi šivaću mašinu“ – upravo tako glasila je rečenica jednog učenika člana školske zadruge Marvac iz Levanjske Varoši koja je bila poticaj za razvoj projekta „E, baš hoću biti poduzetnik“ skraćenog naziva HobIT.  Početak poduzetničkog putovanja za nastavnike iz triju osnovnih škola, a onda posljedično i za njihove učenike, počeo je još u mjesecu kolovozu kada su provedene prve edukacije u sklopu projekta.

Na uvodnoj konferenciji projekta koja je održana 29. studenog 2022. godine u Osnovnoj školi „Silvije Strahimir Kranjčević“ u Levanjskoj Varoši predstavljene su projektne aktivnosti koje okupljaju partnere iz Hrvatske i Norveške. Na konferenciji su, uz ravnatelje osnovnih škola koje sudjeluju u projektu, sudjelovali i predstavnici Visoke škole za zeleni razvoj iz Norveške te viši savjetnik za osnovnoškolsko obrazovanje Osječko-baranjske županije Mišo Tokić, načelnik Općine Levanjska Varoš Slavko Tidlačka te partneri i suradnici iz zajednice Levanjska Varoš. Razmjena znanja i iskustva s nastavnicima i stručnjacima iz različitih područja poduzetništva i zadrugarstva vodit će do nekih novih aktivnosti u školama koje igraju veliku ulogu pokretača u malim ruralnim zajednicama.

 

Osječko-baranjska županija podržava projekte i inicijative škola koje pokreću zajednice u kojima djeluju. Vi ste nositelji znanja, a mi smo tu da vas podržimo jer ono što je važno jest biti dobar partner za dobrobit naše djece i učenika.“ – istaknuo je Tokić na uvodnoj konferenciji.

 

U malim zajednicama važna je suradnja jer bez nje zajednica ne može napredovati u širem smislu. „Općina Levanjska Varoš podržava projekte i inicijative škole, a ovakvi projekti zasigurno daju jednu dodatnu vrijednost cijeloj zajednici." – dodao je načelnik Općine Levanjska Varoš Slavko Tidlačka.

 

Da je cjeloživotno učenje važno istaknula je i ravnateljica Osnovne škole Šećerana Đurđica Petrović – „Upravo kroz projektne aktivnosti i edukacije osnažit ćemo naše nastavnike za razvoj novih ideja u školama, ali i omogućiti transfer znanja prema učenicima.“

 

Ravnatelj Osnovne škole Antunovac Tomislav Duk istaknuo je važnost suradnje među školama u županiji – „Dolazimo iz škola koje djeluju u različitim ali ruralnim sredinama. No, svaka od ovih zajednica ima nešto što može podijeliti s drugom. Razmjena iskustava i stjecanje novih znanja vodi nas do cilja, a to je između ostalim i zadržavanje mladih u Hrvatskoj.“

 

Stručnu edukacijsku podršku nastavnici će dobiti kroz različite edukacije, a jedna od njih je i edukacija koju provodi Visoka škola za zeleni razvoj iz Norveške čiji je predstavnik Rhys Evans istaknuo – „Naš fokus je usmjeren prema razvoju zajednica te pretvaranje znanja u praksu. Vi ste stručnjaci u svojim zajednicama, znate kako one funkcioniraju, a mi smo tu da vas usmjerimo i mentoriramo u procesu koji će, nadamo se, dovesti do nekih promjena u zajednicama i školama iz kojih dolazite.

 

Nositelj projekta je Osnovna škola „Silvije Strahimir Kranjčević“ iz Levanjske Varoši, a ravnateljica škole Nataša Šego istaknula je kako je ovo prvi veliki projekt škole od kojeg ima velika očekivanja – „Drago mi je što smo okupili partnere koji svojim doprinosom mogu ojačati naše zajednice, ali i pokazati kako kroz inovativni pristup u odgoju i obrazovanju učenika možemo pokrenuti neke nove modele i prakse učenja.“

Projekt HobIT usmjeren je na unaprjeđenje vještina učitelja i drugih odgojno-obrazovnih radnika iz područja STEM-a, informacijsko-komunikacijskih tehnologija, poduzetništva i rada s učenicima s posebnim odgojno-obrazovnim potrebama i nadarenim učenicima u osnovnim školama „Silvije Strahimir Kranjčević“ iz Levanjske Varoši, „Antunovac“ iz Antunovca i „Šećerana“ iz Belog Manastira. Kroz edukacije o poduzetništvu, trening za trenere „Pogledaj – Napravi – Pouči“ čiji sadržaj je prilagođen specifičnim potrebama zajednica, izradom demonstracijskih vrtova učeničkih zadruga te razvojem novih edukacijskih materijala ojačat će se kompetencije učitelja i drugih odgojno-obrazovnih radnika u području poduzetništva te osigurati prijenos i prilagodba metoda i praksi podučavanja poduzetništva u ruralnim sredinama. Izrada novih edukacijskih materijala odnosi se na razvoj školskih ekoloških hortikulturnih vrtova i njihovo uključivanje u rad učeničkih zadruga te razvoj zadrugarstva kao važnog poduzetničkog modela prikladnog za osnovnoškolski odgojno-obrazovni program.

Od 28.-30. studenog održan je i drugi ciklus edukacije "S1_D1_T1 Inovativno poduzetništvo zajednice" koji su vodili kolege iz Visoke škole za zeleni razvoj iz Norveške. Album s fotografijama možete pogledati ovdje.

Nositelj projekta: Osnovna škola „Silvije Strahimir Kranjčević“, Levanjska Varoš

Partneri: Osnovna škola „Antunovac“, Osnovna škola „Šećerana“, Visoka škola za zeleni razvoj iz Norveške, Zaklada Slagalica, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Hrvatska udruga učeničkog zadrugarstva.  

 

 

HobIT: Edukacija o poduzetništvu 2. dio

                                                                                                                                                                        Datum objave: 07.11.2022. 10:27:09

Drugi susret edukacije o poduzetništvu i jačanju poduzetničkih vještina otkrio nam je koliko svatko od nas posjeduje poduzetnike vještine i možemo vam se pohvaliti kako smo si postavili visoke ciljeve. Skupljamo dojmove, bilježimo važne savjete i jačamo svoje mišiće kako bi u tri osnovne škole zajednički radili na razvoju i planovima aktivnosti školskih zadruga. U tome nam još uvijek pomažu profesorice s Ekonomskog fakulteta u Osijeku; izv.prof.dr.sc.Julia Perić, izv.prof.dr.sc. Anamarija Delić i prof. dr.sc. Sunčica Oberman Peterka.

Edukacija je provedena u sklopu projekta "E, baš hoću biti poduzetnik" koji je podržan financijskim sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP financijskog mehanizma. Fotografije s drugog susreta u sklopu edukacije možete pogledati ovdje.

Nositelj projekta: Osnovna škola „Silvije Strahimir Kranjčević“, Levanjska Varoš

Partneri: Osnovna škola „Antunovac“, Osnovna škola „Šećerana“, Visoka škola za zeleni razvoj iz Norveške, Zaklada Slagalica, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Hrvatska udruga učeničkog zadrugarstva.

Projekt „E, baš hoću biti poduzetnik“ podržan je sa 1.007.611,82 kuna financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP financijskog mehanizma. Cilj projekta je unaprjeđenje vještina učitelja i drugih odgojno-obrazovnih radnika iz područja STEM-a, IKT-a, poduzetništva i rada s učenicima s posebnim odgojno-obrazovnim potrebama i nadarenim učenicima u osnovnim školama.

 
https://www.zaklada-slagalica.hr/hr/razvoj-zajednice/hobIT/hobit-edukacija-o-poduzetnistvu-2-dio-835/

HobIT: „Pogledaj, Napravi, Pouči!“ 2. dio

 

Datum objave: 01.12.2022. 11:15:25

 

Drugi ciklus edukacije „S1_D1_T1 Inovativno poduzetništvo zajednice“ održan je od 28. do 30. studenog u Osnovnoj školi „S.S. Kranjčević“ u Levanjskoj Varoši. Tijekom susreta sudionici su se osvrnuli na vlastite zajednice i njihovu ulogu u društvu, promišljali su o načinu života u zajednicama te kako se vodi proces razvoja zajednice prema utvrđenim resursima tj. imovini s kojom zajednica raspolaže (ljudski, materijalni, prirodni i drugi resursi).

Učilo se i raspravljalo i o važnosti aktivnog građanstva te inovacijama i hrabrosti koja nam je potrebna za pokretanje procesa razvoja zajednice. Sudionici su upoznati i s različitim poslovnim modelima (Grateful Dead i The Canvas Model) razvoja zajednice, ali i izgradnji zajednice kroz lokalnu ponudu.

Također, kroz praktični rad sudionici su predstavili svoje prijedloge za angažiranje učenika u školama kroz različite školske platforme, u ovom slučaju školske zadruge, ali i načine povezivanja procesa rada s lokalnom zajednicom i institucijama.

Galeriju fotografije s drugog ciklusa edukacije možete pogledati ovdje.

Edukacija je provedena u sklopu projekta "E, baš hoću biti poduzetnik" koji je podržan financijskim sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP financijskog mehanizma.

Nositelj projekta: Osnovna škola „Silvije Strahimir Kranjčević“, Levanjska Varoš

Partneri: Osnovna škola „Antunovac“, Osnovna škola „Šećerana“, Visoka škola za zeleni razvoj iz Norveške, Zaklada Slagalica, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Hrvatska udruga učeničkog zadrugarstva.

Projekt „E, baš hoću biti poduzetnik“ podržan je sa 1.007.611,82 kuna financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP financijskog mehanizma. Cilj projekta je unaprjeđenje vještina učitelja i drugih odgojno-obrazovnih radnika iz područja STEM-a, IKT-a, poduzetništva i rada s učenicima s posebnim odgojno-obrazovnim potrebama i nadarenim učenicima u osnovnim školama.

https://www.zaklada-slagalica.hr/hr/razvoj-zajednice/hobIT/hobit-pogledaj-napravi-pouci-2-dio-838/

HobIT: Mali hortikulturni vrtovi i njihov značaj

Datum objave: 01.12.2022. 13:41:18

 

Novi niz edukacija uveo nas je u priču o razvoju školskih ekoloških hortikulturnih vrtova i njihovo uključivanje u rad učeničkih zadruga. Edukaciju „Mali hortikulturni vrtovi i njihov značaj“ vodila je profesorica Snježana Tolić sa Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku. Prvi edukacijski ciklus sastojao se od interaktivnog predavanja s vježbama, a obuhvatio je sljedeće teme;

  • Teorija hortikulturnog vrtlarenja,
  • Ekonomski aspekti hortikulturnog vrtlarenja,
  • Socijalni aspekti hortikulturnog vrtlarenja.

Nakon provede teorijske izobrazbe o razvoju ekoloških hortikulturnih vrtova, vrtovi koji će se kreirati u školama bit će poligoni za demonstracijske vježbe izrade povišenih gredica koji će voditi do uspostave školskih ekoloških hortikulturnih vrtova i njihovo stavljanje u funkcije učeničkih zadruga. Cilj ove aktivnosti jest povećanje kompetencija u organskoj proizvodnji te razvijanje poduzetničkog načina promišljanja među nastavnicima, a posljedično i među učenicima partnerskih škola.

Nositelj projekta: Osnovna škola „Silvije Strahimir Kranjčević“, Levanjska Varoš

Partneri: Osnovna škola „Antunovac“, Osnovna škola „Šećerana“, Visoka škola za zeleni razvoj iz Norveške, Zaklada Slagalica, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Hrvatska udruga učeničkog zadrugarstva.

Projekt „E, baš hoću biti poduzetnik“ podržan je sa 1.007.611,82 kuna financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP financijskog mehanizma. Cilj projekta je unaprjeđenje vještina učitelja i drugih odgojno-obrazovnih radnika iz područja STEM-a, IKT-a, poduzetništva i rada s učenicima s posebnim odgojno-obrazovnim potrebama i nadarenim učenicima u osnovnim školama.

https://www.zaklada-slagalica.hr/hr/razvoj-zajednice/hobIT/hobit-mali-hortikulturni-vrtovi-i-njihov-znacaj-837/

HobIT: Edukacija o poduzetništvu 3. dio

 

Datum objave: 08.12.2022. 12:01:08

 

Treći modul edukacije o poduzetništvu i poduzetničkim vještinama pretvorio je sudionike u poduzetnike. Nakon prva dva modula i upoznavanja s pojmovima iz poduzetništva ali i načinima poduzetničkog razmišljanja, novi susret otkrio nam je kako izgledaju stvari „na terenu“. Sudionici su uskočili u ulogu proizvođača šešira, a zadatak im je bio razviti poslovni i financijski plan te plan proizvodnje šešira. Novac smo posudili od banke, dogovarali se s kolegama, proizvodili najbolje što smo mogli, a nakon izrade šešira voditeljice edukacije, koje su imale ulogu otkupljivača šešira, procijenili su koliko su naši proizvodi kvalitetni i mogu li konkurirati na tržištu. Neki proizvođači su, zbog dobro isplaniranog načina i procesa rada zadovoljili sve kriterije i na kraju ostvarili i dobit, a neki od nas iz svojih pogrešaka naučili na koji način trebamo promišljati o potencijalnim poslovanjima.

Sve u svemu, nakon trećeg susreta sudionici su osvijestili i usvojili važnost dobrog planiranja ali i suočavanja s rizicima koji nam se nalaze na putu.

Galeriju fotografija s trećeg modula edukacije možete pogledati ovdje.

Edukacija je provedena u sklopu projekta "E, baš hoću biti poduzetnik" koji je podržan financijskim sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP financijskog mehanizma. Fotografije s drugog susreta u sklopu edukacije možete pogledati

Nositelj projekta: Osnovna škola „Silvije Strahimir Kranjčević“, Levanjska Varoš

Partneri: Osnovna škola „Antunovac“, Osnovna škola „Šećerana“, Visoka škola za zeleni razvoj iz Norveške, Zaklada Slagalica, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Hrvatska udruga učeničkog zadrugarstva.

Projekt „E, baš hoću biti poduzetnik“ podržan je sa 1.007.611,82 kuna financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP financijskog mehanizma. Cilj projekta je unaprjeđenje vještina učitelja i drugih odgojno-obrazovnih radnika iz područja STEM-a, IKT-a, poduzetništva i rada s učenicima s posebnim odgojno-obrazovnim potrebama i nadarenim učenicima u osnovnim školama.

 
https://www.zaklada-slagalica.hr/hr/razvoj-zajednice/hobIT/hobit-edukacija-o-poduzetnistvu-3-dio-839/
 
 

HobIT: Mikroekonomski aspekti hortikulturnih vrtova

Datum objave: 13.12.2022. 14:37:41

 

Drugi ciklus teorijske izobrazbe o razvoju ekoloških hortikulturnih vrtova uveo nas je u priču o mikroekonomskim aspektima proizvodnje, isplativosti i održivosti proizvodnje, planiranju proizvodnje i izračunu troškova. Edukaciju vodi profesorica Snježana Tolić sa Fakulteta agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka.

Teorijska izobrazba sastojala se od predavanja, interaktivnog rada i vježbi koje su nastavnici radili u grupama. Nastavnici su kroz aktivno sudjelovanje pokazali visok interes za ekonomske aspekte hortikulturnog vrtlarenja zbog prijenosa znanja učenicima te animiranju školske, a i šire zajednice za proizvodnju vlastite hrane.

Nakon provede teorijske izobrazbe o razvoju ekoloških hortikulturnih vrtova, vrtovi koji će se kreirati u školama bit će poligoni za demonstracijske vježbe izrade povišenih gredica koji će voditi do uspostave školskih ekoloških hortikulturnih vrtova i njihovo stavljanje u funkcije učeničkih zadruga. Cilj ove aktivnosti jest povećanje kompetencija u organskoj proizvodnji te razvijanje poduzetničkog načina promišljanja među nastavnicima, a posljedično i među učenicima partnerskih škola.

Nositelj projekta: Osnovna škola „Silvije Strahimir Kranjčević“, Levanjska Varoš

Partneri: Osnovna škola „Antunovac“, Osnovna škola „Šećerana“, Visoka škola za zeleni razvoj iz Norveške, Zaklada Slagalica, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Hrvatska udruga učeničkog zadrugarstva.

Projekt „E, baš hoću biti poduzetnik“ podržan je sa 1.007.611,82 kuna financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP financijskog mehanizma. Cilj projekta je unaprjeđenje vještina učitelja i drugih odgojno-obrazovnih radnika iz područja STEM-a, IKT-a, poduzetništva i rada s učenicima s posebnim odgojno-obrazovnim potrebama i nadarenim učenicima u osnovnim školama.

https://www.zaklada-slagalica.hr/hr/razvoj-zajednice/hobIT/hobit-mikroekonomski-aspekti-hortikulturnih-vrtova-840/

HobIT: uspješno završen ciklus edukacija o poduzetništvu i poduzetničkim vještinama

 

Datum objave: 15.12.2022. 14:41:21

 

Pričom o digitalnom marketingu, novim alatima i pronalaskom ciljane publike za kreiranu poruku završili smo ciklus edukacija o poduzetništvu i poduzetničkim vještinama za učitelje i druge odgojno-obrazovne radnike.

Posljednja tri mjeseca bila su itekako intenzivna i radna za naše sudionike, ali bez obzira na to, u svoje škole vraćaju se s novim znanjima i vještinama o različitim segmentima poduzetništva. Ostaje nam, uz mentorsku podršku voditeljica edukacije, primijeniti stečena znanja na školsko okruženje.

Hvala predavačicama izv.prof.dr.sc. Juliji Perić, prof.dr.sc. Sunčici Oberman Peterka i izv.prof.dr.sc. Anamariji Delić što su svoja znanja podijelile s našim nastavnicima. Hvala i gostu predavaču doc.dr.sc. Ivanu Keliću što nam se proveo kroz svijet digitalnog marketinga.

Galeriju fotografija sa zadnjeg susreta možete pogledati ovdje.

Nećemo vam puno otkrivati ali ćemo vam reći da zadovoljno zaključujemo našu Hobitsku 2022. godinu.

Nositelj projekta: Osnovna škola „Silvije Strahimir Kranjčević“, Levanjska Varoš

Partneri: Osnovna škola „Antunovac“, Osnovna škola „Šećerana“, Visoka škola za zeleni razvoj iz Norveške, Zaklada Slagalica, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Hrvatska udruga učeničkog zadrugarstva.

Projekt „E, baš hoću biti poduzetnik“ podržan je sa 1.007.611,82 kuna financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP financijskog mehanizma. Cilj projekta je unaprjeđenje vještina učitelja i drugih odgojno-obrazovnih radnika iz područja STEM-a, IKT-a, poduzetništva i rada s učenicima s posebnim odgojno-obrazovnim potrebama i nadarenim učenicima u osnovnim školama.

https://www.zaklada-slagalica.hr/hr/razvoj-zajednice/hobIT/hobit-uspjesno-zavrsen-ciklus-edukacija-o-poduzetnistvu-i-poduzetnickim-vjestinama-841/

 

 

preskoči na navigaciju