preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Šećerana" Šećerana

Login
Tražilica
Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Anketa
Sviđa li vam se nova web stranica škole?Forum
Arhiva dokumenata
Ovavijest roditeljima o cjepljenju

 

OBAVIJEST RODITELJIMA

 

 

Poštovani roditelji,

 

U sklopu programa mjera za zaštitu školske djece sukladno Planu i programu mjera zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja (NN 126/2006) i Programu obveznog cijepljenja u 2013. godini, učenici će se u školi cijepiti protiv sljedećih zaraznih bolesti:

6. razred: cijepljenje protiv hepatitisa B u tri navrata

7. razred: testiranje na tuberkulozu i cijepljenje nereaktora

8. razred: cijepljenje protiv difterija, tetanusa i dječje paralize.

 

O točnom datumu cijepljenja bit će te pravovremeno obaviješteni putem škole. Djeca na cijepljenje trebaju ponijeti cjepnu iskaznicu i medicinsku dokumentaciju o eventualnim bolestima koje liječe ili o lijekovima koje troše (npr. antibiotici, terapija za dijabetes, epilepsiju, alergiju, astmu i dr.). Liječnik će utvrditi postoji li potreba za odgodom cijepljenja.  

 

Bolesti protiv kojih se štiti cijepljenjem su teške zarazne bolesti koje mogu imati teške posljedice za zdravlje.

Hepatitis B je bolest jetre koju uzrokuje virus hepatitisa B. Osobe zaražene ovim virusom mogu biti nositelji virusa, bez da imaju simptome bolesti. Virus hepatitisa B prenosi se spolnim kontaktom sa zaraženom osobom, kontaktom sa zaraženom krvlju (korištene šprice, igle, tetoviranje, piercing, četkice za zube, pribor za manikiranje..), s trudnice na nerođeno dijete tijekom trudnoće i poroda. Virus se ne prenosi kihanjem, kašljanjem, ljubljenjem, dojenjem, hranom, vodom, socijalnim kontaktom. Simptomi hepatitisa B mogu biti: umor, gubitak teka, bol u zglobovima, žutilo kože i bjeloočnica, bol u trbuhu, mučnina, a bolest može postojati i bez simptoma. Osobe zaražene hepatitisom B imaju povišen rizik nastanka ciroze jetre, karcinoma jetre i smrti.

Cijepljenje protiv hepatitisa B štiti od moguće zaraze virusom. Cijepljenje se provodi u 3 doze u mišić nadlaktice. Duga doza se daje mjesec dana nakon prve, a treća doza 6 mjeseci nakon prve doze cjepiva. Tada je osoba zaštićena od infekcije.

 

Tuberkuloza je bolest uzrokovana bakterijom zvanom bacil tuberkuloze. Bolest zahvaća sve organe, a najčešće pluća. Simptomi bolesti su nejasni pa se bolest kasno otkriva: slabost, mršavljenje, povišena temperatura, kašalj, noćno znojenje. Tuberkuloza se širi kapljičnim putem kada zaražena osoba kašlje, kiše ili govori. Cijepljenje protiv tuberkuloze počinje u rodilištu, a u 7. razredu se provodi testiranje na tuberkulozu u kožu podlaktice i docjepljuju se ona djeca koja nemaju zaštitu od tuberkuloze u mišić nadlaktice.

 

Difterija je bolest koju uzrokuje bakterija, a manifestira se debelim slojem naslaga u ždrijelu. Može izazvati teškoće disanja, paralizu, zastoj srca i smrt. Prenosi se kapljičnim putem s osobe na osobu.

Tetanus je uzrokovan bakterijom koja ulazi u tijelo kroz posjekotinu ili ranu. Očituje se bolnim zatezanjem mišića, kočenjem vilice, nemogućnošću gutanja i disanja i smrću. Ne prenosi se sa osobe na osobu.

Protiv ovih dviju bolesti djeca se prvi put cijepe u dojenačkoj dobi, a u osmom razredu se docjepljuju  jednom dozom cjepiva u mišić nadlaktice.

 

Dječja paraliza je bolest koju prenosi virus poliomijelitisa. Očituje se paralizom ruku i/ili nogu, a može uzrokovati smrt zbog paralize mišića za disanje. Prenosi se kapljičnim putem. Dijete se protiv ove bolesti prvi puta cijepi u dojenačkoj dobi, a u osmom razredu zadnji se put docjepljuje protiv ove bolesti jednom dozom cjepiva u mišić nadlaktice.

 

Za sve dodatne informacije i nejasnoće možete nas kontaktirati u ambulanti Školske medicine u Domu zdravlja Beli Manastir utorkom 7-12h ili na telefon 705173.

 

Unaprijed zahvaljujem na suradnji,

Jelena Burazin, dr.med

spec. školske medicine

 

 

PROGRAM MJERA PREVENTIVNE ZAŠTITE ŠKOLSKE DJECE U ŠKOLSKOJ 2014./15. GODINI

 

Poštovani,

program mjera preventivne zdravstvene zaštite školske djece za školsku godinu 14/15 uključuje:

1. razred: zdr. odgoj- Higijena zuba i usne šupljine

3. razred: zdr. odgoj- Prehrana
                                    pregled vida, mjerenje TT i TV

4. razred: zdr.odgoj- Rast i razvoj

5. razred: zdr.odgoj - Pubertet

                                    sistematski pregled

6. razred: cijepljenje protiv hepatitisa B

                 pregled kralježnice, mjerenje TT, TV

8. razred: zdr.odgoj - Spolno prenosive bolesti

                                    sistematski pregled

                                    cijepljenje protiv difterije, tetanusa  i dječje paralize

        

Izvjesna je promjena liječnika u baranjskoj školskoj ambulanti

pa je neizvjestan obuhvat škola u kojima će se uspjeti sve provesti.

Detalji slijede..

 

Školska liječnica: Jelena Burazin

 

 

 

preskoči na navigaciju